Jak se měla děcka na táboře?

Jak se měla děcka na táboře?

Na letošní letní tábor farnosti Ostrožská Lhota, který se uskutečnil ve dnech 18. - 25. července 2016, jsme se pod vedením lhotské mládeže vydali na nedalekou faru do Boršic u Buchlovic. Toto místo, svou vzdáleností blízké hradu Buchlov, se pro letošní tábor velmi hodilo, jelikož se jeho tématem stali Rytíři. Království obléhané nepřáteli potřebovalo pomoci, král Artuš s královnou Hedvikou proto povolali do služby 17 udatných dětí – již tradičně nejen z Ostrožské Lhoty, ale také z Blatnice pod sv. Antonínkem, Uherského Ostrohu a Zlámance.

Děti, ochotné hájit královskou čest a toužící vysloužit si rytířský řád, byly rozděleny do tří družin a oděné do různobarevných rytířských hábitů. Následně si zvolily vlastní pokřiky a vyrobily ručně malované plátěné praporce a obranné štíty. K podpoření kurážné atmosféry přispěla táborová hymna, jejíž ústřední slova: "Hoja hoj hoja hoj, v králi máme zastání, hoja hoj hoja hoj, Bůh nás ochrání!" dodala odvahu nejednomu tábornickému srdci.

Boršický zrekonstruovaný farní dvůr nám poskytl zázemí pro společné chvíle a letní hry, proběhla zde například výuka střelby z luku, vyprávění pohádkových pověstí či balónková bitva. Navštěvovali jsme také přilehlé louky a lesy, kde se odehrála kupříkladu noční hra, ve které děti za využití plížení a plazení zachraňovaly spoutanou královnu, anebo závěrečná bitva, které se zúčastnil i samotný král a v níž děti dobývaly hradní pevnost obléhanou nepřáteli.

Své zážitky si táborníci mohli po celou dobu zapisovat do táborových deníčků. V nich našli také zamyšlení na každý den s jedním z našich českých světců, která doprovázela společné ranní a večerní modlitby. Scházeli jsme se též u stolování, jídelníček se letos nesl v duchu středověké kuchyně, čemuž odpovídaly i názvy pokrmů. Děti se každý den snažily rozklíčovat, co dobrého je pro ně připraveno. Na jídelníčku si mohly přečíst: "Lov byl úspěšný - enom to zakvičálo! Tož jsme to hodili do hrnca a brambory k temu." Když nás čekal táborák, dočetly se: "Kůsek masička na glocek napichnutý a na ohýnku opečený." A nebo například: "Pořádná nálož pro středověké trubadůry!", to když byly na oběd krúpy s fazolú.

Děti nebyly ochuzeny ani o letní koupání, které proběhlo na nedaleké přehradě na Smraďavce obklopené krásnými lesy. V rámci nedělního táborového výletu jsme pěší túrou doputovali na hrad Buchlov, kde jsme navštívili dětskou komentovanou prohlídku. Po té již následovalo to nejvíce očekávané, na nedaleké louce s výhledem na majestátný hrad král a královna slavnostně pasovali děti na rytíře a předali jim truhlu s odměnami. Na boršické faře pak proběhla pravá středověká hostina doprovázená středověkou hudbou, světly svíček, za účasti královské rodiny, rytířů a dvořanů. Vedle pochutnávání si na připravených dobrotách byla součástí večera také výuka středověkých tanců. Celotýdenní táborové úsilí tak bylo náležitě oslaveno společným tematicky laděným veselím.

Táborového programu se děti účastnily s odhodláním a k vytouženému cíli spěly s nadšením a výhradně dobrou náladou. Podařilo se nám během týdne vytvořit společenství kamarádů plné úsměvů a podpory. Vedoucí tímto děkují všem skvělým dětem, které se tábora zúčastnily, rodičům za jejich důvěru, stejně jako těm, kteří s průběhem tábora pomáhali.

Pokud se rádi dozvíte, jak jsme se na letošním táboře měli a chcete zažít příjemné nedělní odpoledne, přijměte pozvání na potáborové setkání, které se uskuteční 4. září v 14.30 hodin na Pastoračním domě P. Antonína Šuránka. Srdečně zveme již nyní na nadcházející lhotský tábor všechny děti, které chtějí zažít společná dobrodružství a poznat nové kamarády. S radostí se těšíme na příští rok!

Lhotská mládež z Ostrožské Lhoty

Fotogalerie