Pěší pouť na posvátný Velehrad

Pěší pouť na posvátný Velehrad

Časně zrána se ve čtvrtek 4. 7. dostavilo na Svatý Antonínek 19 poutníků v plné síle, kteří se po krátké modlitbě vydali přes Ostrožskou Lhotu na posvátný Velehrad. Hned pod kopcem se naše skupina rozrostla o 8 dalších spolupoutníků. Tři maminky se svými ratolestmi - budoucím druhákem, dvěma téměř školáky a dalším bylo 4,5 a 4 roky. Skupina „školkáčků" mohla být ještě větší, ale pro nemoc se nemohla zúčastnit rodinka Pavelkova, která doposud nevynechala ani jeden ročník.

Pěší pouť na Velehrad pořádala Matice už sedmým rokem. Co se týče počtu poutníků, nemůžeme se srovnávat se zástupem lidí, kteří na Velehrad připutují od Svatého Kopečku a Hostýna. Ovšem naše sestava je velmi pestrá. Nejen věkové, ale i co se týče bydliště jednotlivců. Poutníci pochází nejen z blízkých a vzdálenějších farností, ale i Mladé Boleslavi, Prahy ... a dalších koutů naší vlasti. Tentokrát však byla naše pouť mezinárodní! Šel s námi Mauricius z daleké Kolumbie!

Dětem kupodivu nedělala cesta žádné problémy. Při zpěvu, povídání a modlitbě uběhla cesta velmi rychle. Ve Starém Městě se k nám přidala další poutnice a téměř před „branami" Velehradu další tři. Po příchodu na Velehrad a mši svaté měl každý individuální program. Část nás zůstala přes noc a přidali jsme se k zástupu věřících a přidali jsme se k oslavám ke cti sv. Cyrila a Metoděje.

Poutní cestu ze Svatého Antonínku (a opačně) si může každý projít kdykoli sám. Na tu společnou pouť si budeme muset všichni zase celý rok počkat.

Fotogalerie Vojty Pospíšila na webu Člověk a Víra

Události v regionech - reportáž ČT zde