Pouť na Sv. Antonínek ze Lhoty přes Polešovice, Klimentek a Velehrad

Pouť na Sv. Antonínek ze Lhoty přes Polešovice, Klimentek a Velehrad

Ze Lhoty je to na poutní místo Sv. Antonínek co by kamenem dohodil a zbytek došel pěšky! Dá se jít v pohodě pěšky, zdatnější mohou do cíle dorazit na kole, … nebo se můžeme nechat vyvézt koňskou silou pod kapotou našich aut.

Aby cesta na Antonínek nebyla krátká a jednotvárná, vydali jsem se letos na Dožínkovou pouť už podruhé větší oklikou. „Zacházka“ to byla plánovaná. Vyrazilo se již ve čtvrtek odpoledne a své, zatím jen tak lehce unavené, nožky jsme již tradičně nechaly odpočinout na faře v Polešovicích.
Ráno plní elánu jsem se přes Klimentek vydali opět na cestu, tentokrát už delší. Do Buchlovic, místa dalšího odpočinku, jsme došli už společně se stovkami poutníků z různých koutů naší země.
V sobotu nás na Velehrad ze všech možných světových stran pěšky doputovalo celkem 531 (plus víc než 300 jich přijelo autobusem a přidalo se na posledních pár kilometrů) a 15 na kole. Při mši svaté v bazilice děkovalo za dar víry odhadem 1500 poutníků.

Po mši svaté byl už jen čas na rychlé doplnění energie ve formě výborného guláše, protože ve 14:00 hod. byl u papežského kříže sraz všech nadšenců, kteří vyrazí směr Ostrožská Lhota a v neděli ráno doputují až na samotný Svatý Antonínek.

Více o Hvězdicovité pouti na Velehrad zde

Mezi cyklisty byli čtyři, kteří ujeli víc jak 3000 km. Více zde

Fotogalerie

Společné foto před kostelem ve LhotěU Obory s naší informační cedulí Na zaráření do Polešovic jsem dorazili pozdě, tak jsem přibrali s sebou alespoň místní holky!Vojtu na druhý den vystřídla zdatná sestra - poutnice AnežkaNa Klimentku s dalšími poutníkySobotní cesta z Buchlovic na Velehrad Sobotní cesta z Buchlovic na VelehradSobotní cesta z Buchlovic na Velehrad Čtrnáctá hodina se blíží a u papežského kříže začíná být rušnoPřidat do kroku, ať jsem do večera pod střechouPutovala i celá rodinka z Blatnice (zde máme mamku, taťku a nejstarší dceru)Zbývajíci členové rodiny - nejmladší poutnice se právě chystá do školyNabídky využily i další manželské páry - tento je z Veselí nad Moravou Nechyběl ani zahraniční manželský pár (Slovensko)Už od čtvrtku putující pár z Ostrožské LhotyA jednou možná budoucí manželé z daleké Prahy!Připojily se i holky z HustopečNejstarší poutník z Ostravska s "kolegou" z DolanŽlutým tričkem i usměvem na tváři celou cestu zářila předsedkyně Matice svatontonínskéVlastníkem originálního trička Cyrilometodějské cesty může být každý! Celá sestava ... (omlouváme se všem konkrétně nejmenovaným)... i s fotogramfem celkem 23 poutníkůPoutnický kříž, který věnoval všem poutníkům Otmar Oliva (kříž bývá uschován na Velehradě)Poutnický kříž, který věnoval všem poutníkům Otmara Oliva (kříž bývá uschován na Velehradě)V kostele sv. Jakuba St. v Ostrožské LhotěNedělní cesta na Sv. Antonínek byla už jen třešínka na dortu, z které nemáme žádné fotoBonus: odpolední divadelní představení na Sv. Antonínku - muzikál TarsanBonus: odpolední divadelní představení na Sv. Antonínku - muzikál TarsanAutor muzikálu (hudba a text) - Luděk Strašák, moderátor Radia Proglas