Arcibiskup Jan požehná ve Velkém Ořechově pamětní desku P. Šuránkovi

Arcibiskup Jan požehná ve Velkém Ořechově pamětní desku P. Šuránkovi

Farnost a obec Velký Ořechov zve srdečně všechny ctitele služebníka Božího P. Antonína Šuránka na slavnostní odhalení pamětní desky. Mši svatou, po níž dojde k požehnání desky, bude v neděli 14. září 2014 v 10.00 v kostele sv. Václava ve Velkém Ořechově sloužit arcibiskup Jan Graubner.

Ve Velkém Ořechově působil v roli kaplana P. Šuránek necelých devět měsíců. Od 24. 9. 1950 do 13. 6. 1951, kdy byl z nemocnice v Kroměříži odvezen STB do internačního tábora v Želivu. I když byl ve farnosti jen krátkou dobu, přesto zde „vyoral velkou brázdu" při své kněžské službě.

Mons. Antonín Šuránek služebník Boží (29. 5. 1902 Ostrožská Lhota - 3. 11. 1982 Petřkovice, pohřben v Ostrožské Lhotě)

Kněz, dlouholetý spirituál olomouckého kněžského semináře. V letech 1951 - 55 bezdůvodně obviněn a internován v klášteře v Želivě. Opakovaně mu byl odebírán státní souhlas pro vykonávání kněžské služby. Tvrdě pracoval i jako dělník v cementárně ve Štranberku.

Po celý svůj život se snažil o posvěcení kopece sv. Antonína na Blatnické hoře. V určité roky zde i bydlel. Pořádal duchovní promluvy pro všechny věkové kategorie, pro mnohé se stal vyhledávaným zpovědníkem a duchovním rádcem.

Zemřel v pověsti svatosti. Přátelé, žáci a lidé z jeho okolí začali shromažďovat dokumenty týkající se jeho osobnosti a usilovat o jeho kanonizaci. Po úspěšném kanonizačním procesu v olomoucké diecézi byl materiál zaslán do Vatikánu, který jeho platnost roku 2000 potvrdil.

Fotogalerie

P. Antonín Šuránek ve Velkém Ořechově při slavnosti Božího těla- 1951