P. Dominik, kněz ze srdcem na dlani, zemřel před před 10 lety

P. Dominik, kněz ze srdcem na dlani, zemřel před před 10 lety

P. Antonín Dominik je jedním z pěti kněží, kteří vzešli z naší farnosti v minulém století. Zemřel před deseti lety. Posledních deset let (1994-2004) svého kněžského života prožil zde, ve své rodné farnosti.
Nejspíš právě tato skutečnost má největší podíl na tom, že nám není z generace starších kněží rodáků tolik vzdálený. Mnozí z nás si na něj stále pamatují. V době svého příchodu se zde mohl setkat s řadou svých vrstevníků.
Stejně jak bylo široké jeho srdce, tak podobně rozsáhlý byl i zájem o jemu svěřené ovečky. Dokázal projevit zájem o malé děti v kočárku, ale i děti školu povinné a uměl prohodit pár vlídných slov s jejich rodiči. Starším lidem rozuměl určitě nejvíce, protože sám prožíval všechny radosti i těžkosti, které věk přináší. Všechno dělal tak nějak přiměřeně k svému věku a stáří. Ovšem ono srdce na dlani, musel vidět snad každý.

V červnu letošního roku by se dožil 100 let, na které se tolik těšil. Může však žít v našich srdcích a vzpomínkách.
Téměř do žádné mše svaté vložil svou prosbu za nová duchovní povolání z naší farnosti. S oblibou dodal: „Kdybych se znovu narodil, nechtěl bych být ničím jiným. Opět bych chtěl být knězem.“ O svém štěstí a radosti z kněžství nemusel vyprávět, šlo na něm poznat ze všeho jeho konání. Ochotu, nadšení, radost a chuť do života mu mohl leckdo mladší „závidět“.

Nezapomínejme na P. Dominika ve svých modlitbách. Stejně jako on určitě nezapomíná na svou rodnou obec ani dnes.

Životopisná data ze života P. Dominika zde